Etusivu > Tilastoarkisto > Kilpailukyky > Seutukuntien sijoitus 2011

Seutukuntien sijoitus 2011

Seutukuntien kilpailukyky 2011 -sivulla esiteltyjen muuttujien perusteella on laskettu kilpailukykyindeksi vuodelle 2011, joka on kuuden muuttujan sijalukujen painottamaton keskiarvo. Muuttujia ovat työn tuottavuus, työllisyysaste, innovatiivisuus, koulutustaso, yritysdynamiikka ja teollisuusvaltaisuus.

Seutukuntien järjestysperuste on hieman muuttunut aiemmasta, eikä siksi vuoden 2011 järjestys ole täysin vertailukelpoinen vanhojen tietojen kanssa. Sijaluku on laskettu kuuden kilpailykykytekijän sijoitusten painottamattomana keskiarvona. Aikaisemmin luku saatiin laskemalla kunkin muuttujan erotukset mediaanista yhteen. Tämä laskentatapa painotti innovatiivisuutta, sillä siinä ero mediaanin on huomattava muutamissa seutukunnissa. Uusi laskentapa tasaa muuttujien välisiä eroja.

Rauman seutukunta on Suomen kärkipäässä sijalla 7 (maamme 70:stä seutukunnasta) korkean innovatiivisuuden, työn tuottavuuden ja teollisuusvaltaisuuden ansiosta. Sijoittuminen on muutenkin tasaista osatekijöittäin. Nousua on edellisvuodesta seitsemän pykälää.

Porin seutukunta on sijalla 14. Sijaluku nousi edellisvuodesta kahdeksan pykälää. Myönteisinä piirteinä erottuvat korkeahko työn tuottavuus ja teollisuusvaltaisuus.

Pohjois-Satakunta sijoittuu sijalle 47, jossa on laskua vuodesta 2010 yksi pykälä. Alueen työn tuottavuus ja teollisuusvaltaisuus ovat kuitenkin selvästi korkeampia kuin sijaluku antaisi olettaa, sillä ne ovat vähän seutukuntien mediaania korkeammat.

Kilpailukyvyssä ei ole otettu huomioon seuraavien seutukuntien innovatiivisuutta, sillä niiden yritysten t&k-toiminnasta ei ole saatavilla tietoa: Haapavesi-Siikalatva
Itä-Lappi
Joutsa
Jämsä
Kajaani
Kehys-Kainuu
Keski-Karjala
Keuruu
Koillismaa
Koillis-Savo
Kyrönmaa
Pielisen Karjala
Sisä-Savo
Sydösterbottens kustregion
Tunturi-Lappi
Ålands skärgård

Lisätietoja:

Aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen
puh. 044 711 4350
etunimi.sukunimi(at)satakunta.fi

Sivu päivitetty 29.03.2018