Etusivu > Tilastoarkisto > Kilpailukyky > Mittaristo: seutukuntien sijoitus 2010

Mittaristo: seutukuntien sijoitus 2010

Mittaristo: seutukuntien kilpailukyky 2010 -sivulla esiteltyjen muuttujien perusteella on laskettu kilpailukykyindeksi vuodelle 2010, joka on kuuden muuttujan painottamaton keskiarvo. Muuttujia ovat työn tuottavuus, työllisyysaste, innovatiivisuus, koulutustaso, yritysdynamiikka ja teollisuusvaltaisuus.

Rauman seutukunta on Suomen kärkipäässä sijalla 14 (maamme 71:stä seutukunnasta) korkean työn tuottavuuden ja teollisuusvaltaisuuden ansiosta.

Porin seutukunta on sijalla 22. Sijaluku nousi edellisvuodesta viisi pykälää. Myönteisinä piirteinä erottuvat korkeahko työn tuottavuus ja teollisuusvaltaisuus.

Pohjois-Satakunta sijoittuu sijalle 46, jossa on nousua vuodesta 2009 neljä pykälää. Alueen innovatiivisuus, teollisuusvaltaisuus sekä työllisyysaste ovat kuitenkin selvästi korkeampia kuin sijaluku antaisi olettaa, sillä ne ovat lähellä seutukuntien mediaania.

Vuoden 2010 kilpailukyky on laskettu muuttujasta riippuen v. 2010 tai v. 2011 aluejaolla, joten seuraavat seutukuntajaon muutokset ovat tapahtuneet 1.1.2011 alkaen:

 • Kaakkois-Pirkanmaan seutukunta on lakkautettu 1.1.2011 alkaen. Tästä johtuen sen vuoden 2010 kilpailukyvyssä ei ole huomioitu työllisyysastetta, yritysdynamiikkaa eikä koulutustasoa. Tämä on saattanut johtaa seutukunnan indeksin selvään nousuun edellisvuodesta.

  Kilpailukyvyssä ei ole otettu huomioon seuraavien seutukuntien innovatiivisuutta, sillä niiden yritysten t&k-toiminnasta ei ole saatavilla tietoa: Joutsa, Kehys-Kainuu, Koillis-Savo, Kyrönmaa, Mariehamns stad, Pohjois-Lappi, Sisä-Savo, Sydösterbotten, Torniolaakso, Tunturi-Lappi ja Ålands skärgård.

  Lisätietoja:

  Aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen
  puh. 044 711 4350
  etunimi.sukunimi(at)satakunta.fi

Sivu päivitetty 5.03.2015