Etusivu > Tilastoarkisto > Kilpailukyky > Mittaristo: seutukuntien sijoitus 2009

Mittaristo: seutukuntien sijoitus 2009

Mittaristo: seutukuntien kilpailukyky 2009 -sivulla esiteltyjen muuttujien perusteella on laskettu kilpailukykyindeksi vuodelle 2009, joka on kuuden muuttujan painottamaton keskiarvo. Muuttujia ovat työn tuottavuus, työllisyysaste, innovatiivisuus, koulutustaso, yritysdynamiikka ja teollisuusvaltaisuus.

Rauman seutukunta on Suomen kärkipäässä sijalla 13 korkean työn tuottavuuden ja teollisuusvaltaisuuden ansiosta. Porin seutukunta on sijalla 27, ja myönteisenä piirteenä erottuu korkeahko työn tuottavuus. Pohjois-Satakunta sijoittuu sijalle 50. Alueen teollisuusvaltaisuus ja työn tuottavuus ovat kuitenkin selvästi korkeampia kuin sijaluku antaisi olettaa, sillä ne ovat lähellä seutukuntien mediaania.

V. 2009 kilpailukyky on laskettu v. 2010 aluejaolla, joten seuraavat seutukuntajaon muutokset ovat tapahtuneet 1.1.2010 alkaen:

 • Heinolan seutukunnan lakkautus, jolloin Heinola, Sysmä ja Hartola Lahden seutukuntaan.
 • Himanka poistui Kokkolan seutukunnasta yhdistyessään Kalajoen (Ylivieskan seutukunta) kanssa.
 • Orivesi Ylä-Pirkanmaan seutukunnasta Tampereen seutukuntaan.
 • Hämeenkyrö Luoteis-Pirkanmaan seutukunnasta Tampereen seutukuntaan.
 • Juuka Pielisen Karjalan seutukunnasta Joensuun seutukuntaan.
 • Siikalatvan seutukunnan nimi Haapaveden-Siikalatvan seutukunnaksi

  Mittaristossa on huomioitu Heinolan seutukunnan liittyminen Lahden seutukuntaan. Muita muutoksia ei välttämättä ole kaikin osin huomioitu.

  Kilpailukyvyssä ei ole otettu huomioon seuraavien seutukuntien innovatiivisuutta, sillä niiden yritysten t&k-toiminnasta ei ole saatavilla tietoa: Keski-Karjala, Joutsa, Kyrönmaa, Suupohjan rannikkoseutu, Kaustinen, Kokkola, Kehys-Kainuu, Kajaani, Torniolaakso, Ålands skärgård.

  Lisätietoja:

  Aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen
  puh. 044 711 4350
  etunimi.sukunimi(at)satakunta.fi

Sivu päivitetty 5.03.2015