Metalliteollisuus

Vuonna 2025 koneiden, laitteiden sekä kulkuneuvojen valmistuksen lukumäärältään suurimmat ammatit ovat Satakunnassa metallityöntekijät, koneasentajat sekä konetekniikan asiantuntijat (ks. TOP 10 -lista oikeassa reunassa). Niiden osuus on noin 40 % koko ammattiryhmästä koneiden ja laitteiden sekä kulkuneuvojen valmistuksessa. Ala onkin tärkein metallialan ammattilaisten työllistäjä. Siten ao. toimiala on tärkeä seurattava, kun ennakoidaan metallialan ammattilaisten tarvetta tulevaisuudessa. 

Suhdannekehitys

Satakunnan vientiteollisuuden yhtenä vahvimmista tukipilareista on jo pitkään toiminut koneiden ja laitteiden valmistus, joka on merkittävä arvonlisäyksen tuottaja alueella. Sen monipuolinen valmistustoiminta on osaltaan auttanut pitämään alaa iskussa viime vuosien suhdannekarikoissa. Satakunnassa toiminta on erottunut edukseen valtakunnallisesta kehityksestä etenkin suhdanteiden synkimmissä käänteissä. Alan liikevaihto kääntyi kuitenkin laskuun maakunnassakin viime vuoden loka–joulukuussa kohtuullisesti sujuneen syyskesän jälkeen. Myös kuluva vuosi tuo alan valmistajille lisähaasteita STX:n lakkautuksen jälkimaininkien iskiessä alihankkijoihin ja Hollmingin konepajan lakkautuksen myötä. Kohtuullisen hyvästä vireestä kertoo kuitenkin se, että hieman aiempaa suurempi siivu yrityksistä kykeni kohottamaan liikevaihtoaan. 47 % kirjasi kasvua myös aivan vuoden lopussa liikevaihdon jo sakatessa. Kovan, yli 15 %:n nousun saavutti noin kolmannes konepajateollisuudesta.

Vuoden 2013 heinä–joulukuussa parhaiten menestyivät pienet, alle viisi henkilöä työllistävät yritykset. Niiden liikevaihto kohosi tasaisesti viime vuoden loppupuoliskolla jopa lähes neljänneksen verran. Sen sijaan 5–20 henkilön yritysten liikevaihdosta katosi viimeisellä vuosineljänneksellä yli viidennes, mikä selittää hyvin pitkälti koko alan notkahdusta. Suurten, yli 20 henkilön yritysten lasku jäi ennen vuodenvaihdetta muutamaan prosenttiin. Maassa keskimäärin alalle ei ole käänteen merkkejä ilmaantunut, vaan liikevaihto laski yhä melko ripeästi viime vuoden lopussa. Palkkasumma kohosi Satakunnassa melko rivakasti vuoden loppuun saakka, mikä on merkki kohtalaisesta työllisyyskehityksestä. Valtakunnallisesti palkat pysyivät ennallaan. 

Maakunnan telakat elävät hyvin vaikeassa suhdannetilanteessa. STX:n Rauman telakka lakkautetaan tänä vuonna, ja Technipin Mäntyluodon telakalla on vajetta tilauskannoissa. Viime vuoden loppupuoli enteili jo hankalia aikoja, sillä palkkasumma romahti etenkin loka–joulukuussa. Toisaalta palkkasumma oli yhä korkeampi kuin vuosina 2000–2005. Koko maassa palkkasumma tippui vain vähän, joskin on huomioitava, että kulkuneuvojen valmistus on tilastoissa kokonaisuudessaan mukana ja sisältää mm. veneiden, junanvaunujen ja taisteluajoneuvojen valmistuksen. 

Sivu päivitetty 12.10.2014

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.