Kemianteollisuus

Satakunnassa ylivoimaisesti suurin ammattiryhmä on kemiallisen prosessityön työntekijät. Seuraavana tulee alan asiantuntijat. Kemianteollisuudessa VATT:n toimialaennusteessa vuoteen 2025 suurta määrällistä vähennystä on ennakoitu kemiallisen prosessityön työntekijöihin, sillä työllisiä poistuisi noin 25-30 % ainakin valtakunnan tasolla. Alla olevassa kuviossa on arvioitu joidenkin kemianteollisuuden ammattien vuosittaista tarvetta. Siinä on mukana myös pieniä ammattiryhmiä, joita ei ole käsitelty muilla aloilla. Ammattien kokonaistarve kuvaa kaikkien toimialojen tarvetta, ei siis pelkästään kemianteollisuuden.  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-Ke6KRpkMyhMpqlJPDGS2qbKm0MEp6dunqavsQVnEdM/pubchart?oid=568600048&format=interactive

Suhdannekehitys

Kemianteollisuuden liikevaihto jatkoi laskuaan Satakunnassa vuoden 2013 heinä–joulukuussa. Etenkin syyskesä jäi heikoksi. Valtakunnallisesti alan liikevaihto kasvoi vastaavalla ajanjaksolla yhä niukasti, mutta vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihto laski aavistuksen. Satakunnassa alan hiipuminen on johtanut siihen, että liikevaihto on pudonnut uudelleen alle vuoden 2008 suhdannehuipun tason. Missään vaiheessa sitä ei ehditty ylittämäänkään. Maassa keskimäärin liikevaihto mataa suunnilleen viiden vuoden takaisella tasollaan. Satakunnassa loppuvuosi on sujunut selvästi kehnoimmin alle viiden henkilön yrityksissä, joiden osuus alan yrityksistä on vähän yli puolet. Niiden liikevaihto valahti alaspäin yli 40 % koko vuoden 2013 loppupuoliskon ajan. Sen sijaan suuremmissa, etenkin yli 20 henkilön yrityksissä kehitys oli myönteisempää, ja isoissa yrityksissä päästiin kasvuun kiinni aivan vuoden lopussa. Niiden vähäinen määrä (13 kpl) ei kuitenkaan riittänyt nostamaan koko alaa pinnalle, mutta liikevaihdon laskun loivenemiseen se kuitenkin riitti. Maakunnan yrityksistä suurin piirtein entisen suuruinen osa kykeni nostamaan liikevaihtoaan loppuvuonna (47 % heinä–syyskuussa ja 41 % loka–joulukuussa). Vaikka osuus hupeni vuoden lopulla, nousi menestyneiden, yli 15 % kasvaneiden osuus 20 %:sta 24 %:iin, mikä johtuu yritysten välisestä eriytymisestä.

Palkkasumma putosi roimasti Satakunnassa, joskin vuoden loppua kohden loiventuen. Valtakunnallisesti se pysyi ennallaan. Alkuvuonna heikot suhdanteet ovat yhä kurittaneet kemianteollisuutta. Tilastokeskuksen mukaan maamme kemianteollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto jäi vuoden 2014 helmikuussa 3,8 % matalammaksi kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Uusien tilausten arvo laski vastaavasti prosentin. Kemianteollisuus ry:n mukaan alan suhdanteet ja odotukset ovat tavanomaista vaisummat koko maassa. Tilauskanta on hieman keskimääräistä pienempi ja henkilöstön ennakoidaan vähenevän. Kannattavuus on jäänyt vuodentakaista heikommaksi myyntihintojen putoamisen myötä. Tuotantokapasiteetti on kuitenkin ollut kohtalaisesti käytössä ja tuotannon odotetaan lisääntyvän hieman. Vientikin on vetänyt kohtuullisesti. 

Sivu päivitetty 12.10.2014

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.